niedziela, 19 października 2014

Czerwona kapusta z jabłkiem i cynamonem + pulpeciki z indyka

Ciągle szukam dań opierających się na warzywach będących daniami dietetycznymi ale nie pozbawionymi smaku. Jednym z nich jest czerwona kapusta.


Składniki:
  • mała główka czerwonej kapusty
  • 2 cebule
  • 3 kwaśne jabłka
  • 250 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 250 ml wody
  • ok 6 łyżek octu
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka oleju

Cebulę siekamy w kostkę i smażymy na łyżce rozgrzanego oleju. Oprószamy solą i dokładamy poszatkowaną kapustę. Smażymy przez ok 10 min co chwilę mieszając. 
W tym czasie obieramy jabłka i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Do kapusty dodajemy jabłka-chwile przesmażamy razem. Wlewamy ocet, wino, wodę i wsypujemy cynamon. Doprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy i dusimy do miękkości.


Taka kapusta idealnie sprawdziła się w towarzystwie pulpetów z mięsa indyka z wody.


Składniki:
  • 40-50 dag fileta z indyka
  • 1 jajko
  • 1 marchew lub 1/2 papryki czerwonej
  • sól, pieprz
Mięso mielimy, dodajemy jajko, sól i pieprz. Dodajemy bądź startą marchewkę bądź pokrojoną w drobną kostkę paprykę. Zmoczonymi w zimnej wodzie dłońmi formujemy niewielkie pulpeciki które wrzucamy na wrzącą posoloną wodę. Gotujemy ok 10 min.


Prześlij komentarz
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...