czwartek, 9 października 2014

Cytrynowe brukselki

Kolejne danie typu fit. Ale nie, nie, fit nie znaczy bezpłciowe, niedobre. Wprost przeciwnie pełne smaku i darów jesieni.
Ci co czytają mojego bloga wiedzą że bez czosnku i cytryn świat kulinarny by dla mnie nie istniał.
Dziś serwuję cytrynowe brukselki i pierś z kurczaka z piekarnika.


Składniki:

  • 12-15 szt. brukselek
  • 1 łyżeczka oliwy
  • skórka starta z 1/2 cytry
  • sok z 1 cytryny
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka oliwy
  • sól, pieprz


Brukseli oczyszczamy z wierzchnich listków i płuczemy pod bieżącą wodą. Gotujemy 10 min w osolonym wrzątku. Odcedzamy.
Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oliwy, wrzucamy brukselki i smażymy aż się zrumienią. Doprawiamy pieprzem. Wrzucamy czosnek i po chwili wlewamy sok z cytryny. Mieszamy i dosłownie trzymamy na ogniu pół minuty.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...