niedziela, 14 września 2014

Pieczona faszerowana papryka z sosem pomidorowo-bazyliowym

Sezon na papryki w pełni, piękne czerwone kuszą w zieleniakach i na straganach. Jak co roku koniecznie w mojej kuchni musi pojawić się faszerowana papryka. Kiedyś gotowałam ją w garnku w rosole ale wg. mnie lepszą metodą jest pieczenie w piekarniku.


Składniki na farsz:

  • 1 kg łopatki
  • 4 woreczki ryżu
  • duży pęczek zielonej pietruszki
  • sól, pieprz
Łopatkę mielimy,ryż gotujemy w osolonej wodzie w czasie zgodnym z informacją na opakowaniu. Pietruszkę drobno siekamy. Składniki łączymy ze sobą, doprawiamy solą i pieprzem i bardzo dokładnie wyrabiamy.

Dodatkowo:


  • kilka papryk ( u mnie 12 małych)
  • ok. 1,5 l bulionu drobiowego
Papryki bardzo dokładnie myjemy, odkrajmy kapelusze (tak żeby nie uszkodzić ogonka),oczyszczamy z gniazd nasiennych i pestek. 
Nadziewamy papryki farszem uciskając dość ściśle i układamy w naczyniu żaroodpornym tak żeby papryki się nie przewracały. Wlewamy bulion w takiej  ilości aby papryki były  w nim zanurzone do 1/2 swojej wysokości. Pieczemy we wcześniej nagrzanym piekarniku do 180 st. C z teroobiegiem przez 45 min





Sos:

  • 1/2 l. bulionu drobiowego
  • 1/2 l. pasty pomidorowej
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • szczypta płatków chilli
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka wody
  • 2 łyżki śmietany
Bulion z pastą pomidorową zagotowujemy, doprawiamy bazylią, solą, pieprzem i płatkami chilli. 
Mąkę ziemniaczaną łączymy z wodą i śmietaną i wlewamy do gotującego się sosu. Gotujemy jeszcze przez chwilę aż zgęstnieje.

Upieczone papryki podajemy polane sosem







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...