piątek, 26 września 2014

Kremowe risotto z dynią hokkaido i kurkami+ grillowana pierś z kurczaka

Dynia hokkaido to niewielka dynią japońska z jasnopomarańczową skórką i ciemnopomarańczowym miąższem. Jest znana nie tylko ze smaku ale również z właściwości antyrakowych dzięki zawartych w niej antyoksydantom. Jej pomarańczowa barwa wynika z dużej zawartości karotenoidów a głównie luteiny która pozytywnie wpływa na wzrok a w szczególności groni oczy przed wpływem promieniowania UV. Hokkaido cechuje również duża zawartość witamin A, B1, B2, C, PP oraz składników mineralnych (fosfor, żelazo, wapń, potas, magnez)
Hokkaido jest ceniona nie tylko ze względu na łatwość przygotowania, ale również ze względu na jej niewielkie rozmiary. Dynia hokkaido w odróżnieniu od innych dyń  nie rozmięka podczas gotowania  dzięki czemu może być gotowana na parze, pieczona w całości lub w kawałkach, albo duszona. Hokkaido jest również wykorzystywana do zup dyniowych*.

Dzisiaj nie będzie zupy a bardzo jesienne w smaku i kremowe risotto.




Składniki:


Na risotto


  • 1/2 dyni hokkaido (po obraniu i pokrojeniu w kostkę ok. 2 szklanki)
  • 20 dag drobnych kurek
  • 2 nieduże cebule
  • 1,5 l bulionu drobiowego
  • 3 łyżki masła
  • 1 szklanka ryżu arborio
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1-2 ząbki czosnku
  • parmezan
Na pierś z kurczaka
  • 2 piersi z kurczaka
  • 3-4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka curry
  • sól, pieprz


Dynię obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę. Kurki dokładnie płuczemy (jeżeli trafią nam się większe, kroimy na pół). 
W rondlu o grubym dnie rozgrzewamy 2 łyżki masła, wrzucamy cebulę, posiekany czosnek i pokrojoną dynię i podsmażamy. Wsypujemy ryż i smażymy do momentu aż ryż się zeszkli. W tym momencie dolewamy stopniowo wcześniej przygotowany bulion. Wlewamy trochę bulionu i czekamy aż ryż go wchłonie. Wlewamy kolejną porcję bulionu i znowu czekamy. Czynność powtarzamy aż ryż będzie al dente (powinniśmy zużyć cały bulion).
W drugim rondlu rozpuszczamy pozostałą łyżkę masła, wrzucamy posiekaną cebulkę i kurki. Smażymy 4-5 min ciągle mieszając. 
Tak przygotowane kurki dodajemy do risotta. Doprawiamy solą, pieprzem i wsypujemy sporą (wg. uznania) porcję parmezanu.
Ja risotto podałam z grillowaną piersią z kurczaka. Do oleju wsypałam curry, sól i pieprz. Włożyłam piersi i tak marynowałam ok. 30 min.  Pierś przygotowałam w grillu elektrycznym ale równie dobrze będzie ją grillować na patelni.



*źródło www.vegepack.pl/
Prześlij komentarz
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...