czwartek, 18 września 2014

Czosnkowa sałatka z orzo i świeżym ogórkiem

Odświeżająca sałatka, jedna z tych które latem smakują najlepiej. Zrobiłam ją na ostatnie wspomnienia ciepłych dni.


Składniki:

  • 25 dag makaronu orzo
  • duża puszka kukurydzy
  • 8 ogórków gruntowych
  • 20 dag konserwowej szynki wieprzowej
  • 3 ząbki czosnku
  • duży pęczek koperku
  • majonez
  • jogurt naturalny




Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu, odcedzamy i studzimy. Ogórki obieramy, wydrążamy środki i kroimy w drobną kostkę. Szynkę również drobno kroimy. Koperek drobno siekamy a czosnek przeciskamy przez praskę.
Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dosypujemy odcedzoną kukurydzę. Czosnek mieszamy z jogurtem i majonezem (ja zazwyczaj mieszam w stosunku 2 łyżki majonezu na 1 łyżkę jogurtu). Sosem zalewamy sałatkę i schładzamy w lodówce.


Prześlij komentarz
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...