czwartek, 11 września 2014

Ciasto marchewkowe

Już dobrą chwilę zdjęcia do tego posta czekały w aparacie do zgrania. Ci co mnie znają wiedzą skąd "niewielka" przerwa i opóźnienia.
Ale do rzeczy, wilgotne, tanie, proste i szybkie-cóż chcieć więcej-dziś w roli głównej ciasto marchewkowe.


Składniki:
  • 80 dag obranej marchewki
  • 3 jajka
  • 175 ml oleju
  • 17,5 dag cukru
  • 20 dag mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta sproszkowanego imbiru
  • 2 łyżeczki skórki pomarańczowej
  • cukier puder do posypania



Obraną marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach. Łączymy z olejem i rozkłóconymi jajkami. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, przyprawami, skórką pomarańczową oraz cukrem. Dokładnie mieszamy. Piekarnik nagrzewany do 180 st. C. Formę do pieczenia (20 x 30 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy marchewkową masę. Pieczemy 45 min. Po tym czasie zostawiamy cisto w wyłączonym piekarniku jeszcze przez 10 min. Po wystudzeniu oprószamy cukrem.


Prześlij komentarz
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...