piątek, 12 września 2014

Chrupiące kopytka z kurkami




Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  •  ok. 20 dag mąki + do posypania stolnicy
  • 40 dag. kurek
  • 3 małe cebule
  • 4 łyżki masła
  • kilka gałązek tymianku
  • sól, pieprz





Kopytka:
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy, odparowujemy i studzimy. Przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Do ziemniaków dodajemy jajko i mąkę i wyrabiamy cisto. Powinno być miękkie i elastyczne tak żeby dało się formować i kroić. W razie potrzeby dodajemy jeszcze mąkę. Cisto dzielimy na 4 części. Z każdej formujemy na posypanej mąką stolnicy wałeczek grubości palca  i kroimy po skosie gotujemy
Kopytka gotujemy w osolonym wrzątku 1 minutę od wypłynięcia klusek na wierzch. Wyjmujemy łyżką cedzakową i wykładamy na talerz do odparowania.
Po wystudzeniu smażymy kluski na 2 łyżkach masła na złoto tak żeby miały chrupiącą skórkę.
Kurki:
Na kolejnych 2 łyżkach masła szklimy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodajemy oczyszczone kurki i listki tymianku. Smażymy 4-5 min. ciągle mieszając. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą.
Kurki mieszamy z kopytkami. Podajemy od razu po przygotowaniu.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...