niedziela, 3 sierpnia 2014

Tarator

Tarator to rodzaj chłodnika wywodzącego się z Bułgarii . Ta orzeźwiająca zupa sprawdzi się w upalne dni  nie tylko dlatego że nic nie musimy gotować ale również dlatego że jest szybka i prosta w przygotowaniu.


Składniki:
  • 1 kg ogórków
  • 3 ząbki czosnku
  • 1,5 pęczka koperku
  • 400 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 400 ml zsiadłego mleka
  • sól, pieprz
  • ocet (opcjonalnie)
  • orzechy włoskie (do dekoracji)



Ogórki myjemy, obieramy i usuwamy z nich gniazda nasienne. Następnie kroimy w drobną kostkę. Koperek siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Produkty łączymy z jogurtem i zsiadłym mlekiem, przyprawiamy solą i pieprzem. Możemy zakwasić odrobiną octu.
Chłodnik wstawiamy do lodówki na kilka godzin żeby mocno się schłodził. Podajemy przybrany koperkiem i posiekanymi orzechami włoskimi.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...