piątek, 8 sierpnia 2014

Surówka ze świeżej białej kapusty



Składniki:

  • 10 liści kapusty białej (najlepiej zewnętrzne zielone)
  • 1/2 pęczka koperku
  • 6 łyżek oleju rzepakowego
  • 3 łyżki białego octu winnego
  • 3 łyżeczki cukru
  • sól



Z liści kapusty wycinamy grube nerwy następnie liście zwijamy w rulon i kroimy cienko jak makaron. Solimy, nie wygniatamy tylko mieszamy potrząsając miską. Drobno kroimy koperek i mieszamy z kapustą. Odstawiamy na 10 min.
Olej, ocet i cukier mieszamy w słoiczku potrząsając nim do rozpuszczenia cukru (powstanie biała emulsja). Powstałym sosem zalewamy kapustę i schładzamy w lodówce.
Dziś kapusta towarzyszyła halibutowi i plastrom cukinii usmażonym jak schabowe.
Wszystko dziś wyszło z rąk mojej mamuni. (pyszności Kochana)


Prześlij komentarz
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...