niedziela, 24 sierpnia 2014

Komosa ryżowa z fasolowo-cukiniowym leczo


Składniki:

  • 1 szklanka komosy ryżowej
  • 2 szklanki wody
  • 1 średnia cukinia
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 marchewka
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • duża puszka czerwonej fasoli (ok 50 dag)
  • 1 puszka białej fasoli
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz, tymianek, cząber



Cukinię obieramy, wydrążamy środek i kroimy w małą kostkę. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy.
W rondlu o grubym dnie szklimy na rozgrzanej oliwie cebulę i czosnek. Dodajemy cukinię, marchewkę, pomidory i 1/2 szklanki wody. Dusimy pod przykryciem ok 15-20 min. na małym ogniu.
Fasolę czerwoną i białą przelewamy na sicie wodą i dodajemy do rondla. Przyprawiamy do smaku i dusimy jeszcze kilka minut.
W międzyczasie szklankę komosy ryżowej zalewamy dwiema szklankami wody i gotujemy na małym ogniu ok 25 min.
Danie podajemy posypane posiekaną natką pietruszki.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...