piątek, 1 sierpnia 2014

Hiszpańska warzywna zapiekanka z kurczakiem

Przepis podpatrzyłam u "Kudłatych kucharzy" i rzeczywiście tak jak piszą - dzięki pomidorom danie jest soczyste i bardzo smaczne.



Składniki:

  • 1 średnia cebula (kroimy w ósemki)
  • 1 średnia czerwona cebula (kroimy w ósemki)
  • 50 dag ziemniaków (kroimy wzdłuż na ćwiartki)
  • 1 główka czosnku (rozrywamy ząbki ale nie obieramy)
  • 8 średnich pomidorów (kroimy na ćwiartki)
  • 10 dag chorizo (obieramy ze skórki i kroimy w plasterki)
  • 6 pałek (podudzi) z kurczaka
  • 8 skrzydełek z kurczaka (odcinamy lotki)
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 zielona papryka (kroimy w paski)
  • sól, pieprz


Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C. Na blaszkę wkładamy cebule, ziemniaki, czosnek i pomidory. Oprószamy solą i dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Pieczemy 20 min.
Po tym czasie posypujemy warzywa plasterkami chorizo, mieszamy. Na wierzchu układamy udka
i skrzydełka. Ponownie oprószamy solą pieprzem i posypujemy wymieszaną papryką z oregano. Pieczemy kolejne 20 min. Wyjmujemy blaszkę z piekarnika i polewamy udka powstałym sosem. Pomiędzy mięso i warzywa wtykamy paski papryki. Zwiększamy temperaturę piekarnika do 220 st. C i pieczemy ponownie przez 20 min aż zmięknie papryka.



Prześlij komentarz
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...