niedziela, 6 lipca 2014

Ziołowe mięsne kuleczki z dipem jogurtowo-paprykowym


Składniki:

  • 70 dag mielonego mięsa
  • 1 bułka kajzerka
  • 1 jajko
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki drobno posiekanych ziół ( oregano, rozmaryn, bazylia)
  • 4 łyżki bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • duży kubeczek gęstego jogurtu naturalnego
  • 4 połówki marynowanej papryki
  • słodka mielona papryka
  • ostra mielona papryka
  • cukier
Kajzerkę moczymy w letniej wodzie gdy namięknie odciskamy i dodajemy do mielonego mięsa. Dokładnie wyrabiamy. Do masy mięsnej dodajemy jajko, startą na tarce cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i zioła. Jeżeli masa jest zbyt rzadka dodajemy bułkę tartą.
Wszystko starannie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Z masy wilgnymi dłońmi formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i smażymy w mocno rozgrzanym oleju na rumiany kolor.
Marynowaną paprykę miksujemy na gładką masę. Dodajemy jogurt. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz cukrem.
Mocno schładzamy.



Prześlij komentarz
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...