niedziela, 6 lipca 2014

Tort dla mężusia czyli tort chałwowo-czekoladowy z wiśniami i bezikami


Wymaga trochę pracy ale na prawdę warto.


Składniki na biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier oraz cukier waniliowy. Następnie cały czas delikatnie ubijając dodajemy po jednym żółtku. Dodajemy obie mąki i proszek do pieczenia oraz kakao i wszystko razem delikatnie mieszamy. Dużą tortownicę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto i pieczemy w nagrzanym do 160 st. C piekarniku ok 40 min.



Masa chałwowa:

  • 20 dag chałwy
  • cukier waniliowy
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mleka
  • 35 dag masła
Żółtka łączymy z połową szklanki mleka, dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Pozostałe mleko gotujemy z cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wlewamy wcześnie przygotowane żółtka i nie przerywając mieszania zagotowujemy. Studzimy.

Masło ucieramy na puch i cały czas ucierając stopniowo dodajemy chałwę oraz wystudzony budyń.

Masa czekoladowa:

  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • kostka masła
Czekoladę topimy na parze i przestudzamy. Jajka ubijamy z cukrem. Masło ucieramy na puch i cały czas ucierając stopniowo dodajemy ubite jajka oraz roztopioną czekoladę.

Dodatkowo:
  • opakowanie małych bezików
  • słoik drążonych wiśni np. z kompotu




Wystudzony biszkopt kroimy na dwa blaty. Pierwszy blat smarujemy masą chałwową. Na niej układamy beziki a pomiędzy nimi wiśnie. Następnie wykładamy masę czekoladową. Przykrywamy ją drugim blatem biszkoptu. Dekorujemy wg. uznania. Ja zostawiłam trochę masy chałowowej na wierzch tortu i obsypałam go startą gorzką czekoladą a boki oblepiłam pokruszonymi bezami.


Prześlij komentarz
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...