niedziela, 13 lipca 2014

Risotto z bobem

W jarzyniaku półki pełne bobu więc u mnie ....


Składniki:

  • 1/2 kg bobu
  • 200 g sypkiego ryżu arborio
  • 200 g boczku wędzonego
  • 1 l wywaru drobiowego
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z 1/2 limonki
  • szczypta cukru
  • 3/4 pęczka koperku
  • 40 g startego parmezanu
  • sól
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła 

Ugotowany w osolonej wodzie bób łuskamy. Boczek kroimy w drobną kostkę, smażymy i z tłuszczu.
Drobno posiekany czosnek podsmażamy na oliwie.Dodajemy ryż i mieszamy do momentu aż stanie się szklisty. Wlewamy chochlę bulionu, sok z limonki i cukier i ciągle mieszając czekamy aż ryż wchłonie wywar. Ponownie wlewamy chochlę bulionu  i mieszamy. Tę samą czynność powtarzam  do momentu aż ryż będzie al dente (powinniśmy wykorzystać cały bulion). Dodajemy bób, posiekany koperek, masło, boczek i starty parmezan.



Prześlij komentarz
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...