środa, 30 lipca 2014

Paella z chorizo i krewetkami


Składniki:

  • 30 dag ryżu arborio (jak do risotto)
  • 20 dag kiełbasy chorizo
  • 20 szt krewetek
  • 30 dag mieszanki owoców morza
  • 1 czerwona papryka
  • 1 nieduża główka czosnku
  • 1 cebula
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • kartonik pomidorów
  • 600 ml bulionu drobiowego
  • 10-15 szt pomidorków koktajlowych
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • 1 cytryna
  • garść posiekanej natki pietruszki



Kiełbasę chorizo kroimy w plastry, cebulę i paprykę siekamy w drobną kostkę, czosnek miażdżymy i drobno kroimy
Na dużą rozgrzaną patelnię (u mnie specjalna do paelli) wlewamy kilka łyżek oliwy. Wrzucamy chorizo i smażymy ok 8 min aż wytopi się tłuszcz. Następnie wrzucamy cebulę, czosnek i paprykę. Całość smażymy kolejne 8-10  min.
Dodajemy ryż i przesmażamy aż stanie się szklisty. Wlewamy bulion, doprawiamy solą pieprzem i kurkumą. Stale mieszając od brzegów patelni do środka (tworząc charakterystyczną górkę) gotujemy potrawę 15 min.
Dodajemy pomidory, krewetki, mieszankę owoców morza i dusimy jeszcze 10  min aż ryż wchłonie cały płyn a na spodzie zacznie się tworzyć niewielka warstwa przypieczonego ryżu. Dodajemy przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe, posypujemy pietruszką i podajemy z cytryną pokrojoną w ósemki.

*inspiracja Co do gara

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...