niedziela, 22 czerwca 2014

Wietnamskie ciasto bananowe

Jest promocja, są banany jest i ciasto bananowe. Sama nie wiem jak je określić. Jest "dziwne" jak dla mnie w pozytywnym tego słowa znaczeniu. Dość tępe o mocno bananowym smaku i zapachu i o dziwo nie tak słodkie jakby się wydawało.


Składniki:

  • 9 dojrzałych bananów
  • 60 g cukru
  • 7 jajek
  • 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
  • 250 g masła (lub margaryny)
  • 200 g mąki



Banany obieramy i kroimy w plastry. Zasypujemy cukrem i odstawiamy na 30 min.
Całe jajka miksujemy, dodajemy mleko skondensowane i roztopione masło. Cały czas miksując dodajemy mąkę.
Dokładamy banany i delikatnie je łączymy z ciastem.
Tortownicę 24 cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Cisto wlewamy do formy i pieczemy ok. 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Gdyby zbyt brązowiało przykrywamy folią aluminiową. Ciasto studzimy w piekarniku.


Prześlij komentarz
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...