poniedziałek, 16 czerwca 2014

Tradycyjna truskawkowa konfitura z różaną nutą

Nadszedł czas przetwarzania i "pakowania" lata w słoiki. W tym roku zaczęłam od dżemów i konfitur truskawkowych.


Składniki na 6 małych słoiczków:
  • 1 kg umytych i oczyszczonych z szypułek truskawek
  • 250 ml wody
  • 90 dag cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżeczki wody różanej



W dużym rondlu (o grubym dnie) robimy syrop z cukru i wody. Składniki gotujemy co chwilę mieszając aż cukier się całkowicie rozpuści. Trwa to ok. 5 min. 
Umyte i oczyszczone truskawki kroimy na ćwiartki lub połówki w zależności od wielkości truskawek. Do syropu wkładamy truskawki oraz wlewamy sok z cytryny. Gotujemy około 20 min -tak długo aż masa zacznie gęstnieć. Może to potrwać dłużej jeżeli truskawki zawierają dużo wody. Pod koniec wlewamy 2 łyżeczki wody różanej. 
Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych i osuszonych słoiczków i szybko zakręcamy. Konfiturę pasteryzujemy. Duży garnek wyściełamy ściereczką. Wstawiamy słoiczki tak aby nie dotykały jeden drugiego. Garnek stawiamy na ogniu i podgrzewamy aż woda się zagotuje. Zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy jeszcze 10 min. Słoiki pozostawiamy w garnku aż woda całkiem wystygnie.






Prześlij komentarz
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...