niedziela, 8 czerwca 2014

Torcik cytrynowo-truskawkowy

Wczoraj:
- zapraszam jutro na kawę i torcik truskawkowy
- a to jakaś okazja 
- torcik bez okazji chyba że z okazji niedzieli :)

Dzisiejsza niedziela jest przecudna, słoneczna i leniwa (po wczorajszej wyprawie za miasto). Torcik pasuje do tego leniwego obrazka. Jest orzeźwiająco-słodki, przeplata się w nim rześkość cytryny, słodycz dojrzałych truskawek i bezy.



Składniki:
Ciasto
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 7 łyżek oleju 
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sok z 1/2 cytryny
Mus truskawkowy
  • 400 g truskawek
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny
  • 200 ml śmietany 30%
Krem cytrynowy
  • 250 g białego sera
  • 3 czubate łyżki cukru pudru
  • sok z 1 cytrynu
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 0,5 łyżki żelatyny
  • 100 ml śmietany 30%
Do nasączenia
  • słaba posłodzona 2 łyżeczkami cukru herbata

Dekoracja
  • 200 ml śmietany 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 garści pokruszonych bezików
  • 500 g truskawek

Ciasto
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą, olej oraz sok i skórkę z cytryny. Mieszamy. Tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą (można też wyłożyć pergaminem). Wylewamy ciasto i pieczemy ok 60 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Po wyjęciu z piekarnika i wyjęciu z tortownicy kładziemy ciasto do góry nogami  na blacie minutę aby wyrównać "górkę" powstałą podczas pieczenia.
Mus truskawkowy
Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklance gorącej wody i studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno i mieszamy z cukrem pudrem.Truskawki miksujemy dodając powoli wystudzoną żelatynę. Dodajemy po łyżce śmietanę stale mieszając.
Krem cytrynowy
Ser ucieramy z cukrem na gładką masę. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody i studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno.
Do masy serowej dodajemy wystudzoną żelatynę, sok i skórkę cytrynową oraz śmietanę. Mieszamy.

Wystudzone cisto kroimy na 3 blaty. Nasączamy herbatą dolny blat. Nakładamy mus truskawkowy (zostawiając 3 łyżki). Przykrywamy drugim blatem. Nasączamy go herbatą, wykładamy krem cytrynowy. Przykrywamy kolejnym blatem (również go nasączamy) i smarujemy pozostawionymi 3 łyżkami musu truskawkowego. Całość wkładamy do lodówki na ok 1 godzinę aż mus się zetnie.(najlepiej składać torcik w tortownicy żeby mus nie wypłynął).
Gdy mus się zetnie, wyjmujemy torcik z tortownicy.  Wierzch i boki smarujemy ubitą z cukrem śmietaną. Boki obkładamy pokruszonymi bezikami a na wierzchu układamy połówki truskawek.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...