niedziela, 8 czerwca 2014

Tabbouleh-libańska sałatka z pietruszki

Kilka dni temu przeglądając portale kulinarne natknęłam się na przepisy na tabboouleh które stały się inspiracją do tego przepisu *
Jest to bardzo świeże danie idealne na gorące letnie dni.


Składniki:
  • 3 duże pęczki natki pietruszki
  • 1 pęczek cebulki ze szczypiorem
  • kilka listków mięty
  • 4 pomidory
  • 1 papryka
  • 1 papryczka chilli
  • opakowanie kaszy kuskus
  • 70-80 ml soku z cytryny
  • 100-150 ml oliwy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 łyżeczki cynamonu

Kaszę kuskus przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Studzimy. 
Pomidory zalewamy wrzątkiem, pozostawiamy przez chwilę i następnie hartujemy zimną wodą. Obieramy ze skóry, usuwamy nasiona i kroimy w drobną kostkę. Paprykę również kroimy w drobną kostkę. Pietruszkę miętę, chilli, cebulkę i szczypior z cebulki siekamy najdrobniej jak potrafimy.
Składniki mieszamy ze sobą, wlewamy sok z cytryny wsypujemy przyprawy i dolewamy oliwę (tyle ile zabierze sałatka). 
Podajemy co najmniej po godzinie mocno schłodzoną.




*justa_kitchen, sliwkawegierka, beiutbite

Prześlij komentarz
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...