niedziela, 22 czerwca 2014

Szarlotka sypana-najprostsze ciacho na świecie :)

Pełna skrzynka jabłek czeka na przetworzenie. Etap pierwszy -szarlotka...


Składniki:

  • 1 kg musu jabłkowego
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1/2 kostki masła lub margaryny
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • bułka tarta i kawałeczek masła do posypania tortownicy


Mąkę, cukier, kaszę mannę oraz proszek do pieczenia wsypujemy do miski i dokładnie mieszamy. Rozdzielamy do 3 szklanek. Tortownicę (24 cm) smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Następnie wysypujemy zawartość jednej ze szklanek i równomiernie rozkładamy połowę musu z jabłek. Wysypujemy zawartość drugiej szklanki, wykładamy drugą połowę musu z jabłek i wysypujemy zawartość trzeciej szklanki. Na wierzch ciasta układamy wiórki z masła. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
do 150 stopni C i pieczemy ok 45-50 min.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...