piątek, 20 czerwca 2014

Pappardelle w śmietanowo-szpinakowym sosie

To danie przekonuje nawet najbardziej zagorzałych przeciwników szpinaku...


Składniki:
  • 250 g makaronu pappardelle (świeży makaron Nonna Mia -Lidl)
  • 250 g liści świeżego szpinaku
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g śmietany 18%
  • 140 g sera feta (ok. 1/2 opakowania)
  • 200 g białego sera
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
  • parmezan



Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
Masło rozpuszczamy w dużym rondlu, wrzucamy umyte, obrane z ogonków i osuszone liście szpinaku. Wyciskamy przez praskę 2 ząbki czosnku. Dusimy 2-3 min. Dodajemy pokruszony biały ser i pokruszoną fetę, mieszamy. Doprawiamy gałką muszkatołową. Wlewamy śmietanę i dusimy ok 3-4 min. Doprawiamy dużą ilością świeżo mielonego pieprzu i solą do smaku. Do powstałego sosu wrzucamy wcześniej ugotowany makaron. Podajemy z parmezanem.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...