niedziela, 22 czerwca 2014

Młoda kapustka na zielono



Składniki:

  • główka młodej kapusty
  • 2 duże pęczki koperku
  • 1 pęczek nataki pietruszki
  • 1 pęczek młodej cebulki ze szczypiorem
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki vegety
  • sól
  • pieprz
  • duży kubeczek śmietany 18%


Kapustę szatkujemy i rozkładamy na blacie. Kroimy szczypior, cebulkę, pietruszkę i koperek i posypujemy kapustę. Całość solidnie solimy i zostawiamy na 10-15 min. Odciskamy kapustę i przekładamy do garnka. Zalewamy gorącą wodą tylko do zakrycia kapusty. Wkładamy masło i vegetę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy ok 15-20 min. Wlewamy śmietanę i zagotowujemy.



Prześlij komentarz
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...