niedziela, 8 czerwca 2014

Krem z kalafiora z parmezanem i serem blue

Już od kilku dni chodziła za mną zupa kalafiorowa...


Składniki:
  • 1 kalafior
  • 2 litry drobiowego bulionu
  • 2 cebule
  • 1 mały seler
  • 1 mały por
  • 2 pietruszki
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki suszonego estragonu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • 1 trójkącik sera blue
  • 1/2 litra śmietanki 30%
  • 1 łyżka masła
  • bagietka
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 garści startego parmezanu
  • kwaśna śmietana 18%


Kalafiora dokładnie płuczemy i dzielimy na różyczki. Wkładamy do bulionu drobiowego i gotujemy 40 min. Cebulę kroimy w kostkę resztę warzyw (oprócz czosnku) na drobne kawałki. Podsmażamy razem na oliwie tak aby warzywa i cebula się zrumieniły. Wkładamy je do bulionu i gotujemy ok. godziny. Dodajemy przyprawy, śmietanę, masło i ser blue. Dokładnie miksujemy.
Przed podaniem zupy przygotowujemy pieczywo-skrapiamy oliwą, rumienimy na patelni grillowej lub w piekarniku i nacieramy czosnkiem.
Zupę podajemy posypaną tartym parmezanem i udekorowaną kleksem kwaśniej śmietany.


Prześlij komentarz
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...