niedziela, 1 czerwca 2014

Clafoutis nieclafoutis (bo z truskawkami)

Clafoutis to bardzo prosty, szybki francuski deser.W oryginale owocami są wiśnie ale z powodzeniem można zamienić je na inne sezonowe owoce. 
W konsystencji ciasto jest nieokreślone, jest trochę jak budyń trochę jak zakalec. Najlepiej smakuje na ciepło nakładane łyżką ale z powodzeniem można podać je na zimo kiedy da się pokroić na równe kawałki.


Składniki:
  • 50 dag truskawek (w oryginale wydrylowanych wiśni)
  • 15 dag mąki
  • 3 jajka
  • 200 ml śmietanki 12%
  • 10 dag cukru
  • 1 łyżka masła
  • mały cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • 1 łyżka bułki tartej
  • szczypta soli


Owoce myjemy i zasypujemy łyżką cukru. Odstawiamy żeby puściły sok.
W misce mieszamy suche składniki: mąkę, resztę cukru, cukier waniliowy, szczyptę soli i skórkę cytrynową.
W drugiej miseczce jajka roztrzepujemy na gładką masę i łączymy z sypkimi składnikami. Dodajemy śmietankę. Mieszamy. Ciasto będzie miało konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego. 
Formę do tarty (tortownicę) o średnicy 24 cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Owoce układamy w formie (bez soku który puściły) i zalewamy ciastem. Pieczemy 35-40 min w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...