piątek, 20 czerwca 2014

Chleb po tarnowsku

To rewelacyjny przepis na prosty chleb. Zazwyczaj piekę chleb w maszynie ale ten chleb z piekarnika jest równie szybki i łatwy w przygotowaniu. Dzisiaj wyszedł z pyszną chrupiącą skórką, nic więcej nie trzeba tylko odrobina masła na ciepłą jeszcze pajdę...


Składniki:
  • 1 kg mąki tortowej
  • 3 łyżki mąki z pełnego przemiału (ja używam mąkię Basia)
  • 5 dkg drożdży
  • 1 litr letniej przegotowanej wody
  • 1 łyżka soli
  • 3 łyżki otrębów pszennych
  • 3 łyżki otrębów owsianych
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 3 łyżki sezamu
  • 3 łyżki ziaren słonecznika lub dyni
  • 1/2 torebki kminku (opcjonalnie) 


Z 1 litra wody odlewamy 1 szklankę w której rozpuszczamy drożdże.
W dużej misce mieszamy wszystkie suche składniki, wlewamy wodę z drożdżami i resztę wody. Drewnianą łyżką mieszamy aż do połączenia składników. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na ok. 1 godzinę aż ciasto podwoi objętość. 
Dwie blaszki (keksówki) smarujemy olejem. Dzielimy ciasto na 2 części i umieszczamy w blaszkach. Wierzch ciasta wygładzamy łyżką maczaną w zimnej wodzie. Czynność ta spowoduje że chlebki nie popękają.
Foremki wkładamy do zimnego piekarnika. Nastawiamy temperaturę na 230 stopni C i pieczemy 50-60 min. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim chleb jeszcze przez 10 min. Wyjmujemy blaszki z piekarnika i wyciągamy z nich chleb. Przekładamy na boki kilkakrotnie aż do odparowania.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...