niedziela, 1 czerwca 2014

Bogracz

Bogracz to rodzaj kociołka do gotowania nad ogniskiem. Nazwą tą określa się również rodzaj gęstej zupy gulaszowej.


Składniki:
  • 80 dag mięsa od szynki 
  • 30 dag selera
  • 30 dag  marchewki
  • 30 dag pietruszki
  • 30 dag pieczarek
  • 3 cebule
  • 3 ogórki 
  • 1/2 szklanki pikantnego keczupu
  • 3 strąki papryki
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki oliwy
  • sól, pieprz, pieprz cayenne

Mięso kroimy w paski. Seler, marchew, pietruszkę i kiszone ogórki w słupki a cebulę i papryki w kostkę. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki.z
Mięso i warzywa podsmażamy na połowie oliwy, zalewamy szklanką wrzątku i dusimy aż mięso będzie prawie miękkie. Na pozostałej oliwie smażymy cebule i pieczarki. Przekładamy do rondla z mięsem. Dodajemy ogórki, paprykę, keczup i koncentrat. 
Przyprawiamy solą, pieprzem i pieprzem cayenne. 
Mieszamy i dusimy jeszcze 10-15 min. 
Podajemy z pieczywem.   


Prześlij komentarz
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...