piątek, 2 maja 2014

Zioło długowieczności

Ostatnio na moim kuchennym parapecie ( i nie tylko ) zagościły zioła. Pokażę Wam kilka:

Zioło nazywane pięciolistnym żeńszeniem, zielem nieśmiertelności i długowieczności zawiera wiele niezbędnych dla zdrowia witamin i mikroelementów, m.in. selen, magnez, cynk, wapń, żelazo, potas, mangan, fosfor. Zawiera dużo antyoksydantów, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami, zapobiegają uszkodzeniu DNA i opóźniają fizyczny proces starzenia się. Substancje zawarte w roślinie wspomagają leczenie miażdżycy, chorób wątroby i stanów zapalnych, obniżają poziom złych cholesteroli, oczyszczają organizm z toksyn i normują funkcjonowanie organów wewnętrznych. Regularnie stosowana uspokaja i wycisza, zapewnia głęboki i relaksujący sen, przywraca równowagę emocjonalną, usprawnia funkcjonowanie mózgu – poprawia pamięć i zdolność koncentracji. Świeże i suszone liście wykorzystuje się do przygotowania naparów ziołowych (można również dodawać do herbat owocowych) lub do sałatek. 

Prześlij komentarz
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...