niedziela, 25 maja 2014

Ziemniaczana sałatka idealna na grilla

Wczorajszy dzień przebiegł pod znakiem sobota na świeżym powietrzu a jak na świeżym powietrzu to na obiad grill. Ziemniaczana winna sałatka bardzo dobrze pasuje do grillowanego mięsa.

Składniki:
  • 6 ugotowanych ziemniaków
  • 2 czerwone cebule
  • 4 świeże ogórki
  • pęczek rzodkiewek
  • szczypiorek
  • 4 ugotowane na twardo jajka
  • 1/2 szklanki gorącego bulionu
  • 2 łyżki octu winnego
  • łyżeczka ostrej musztardy
  • łyżka oleju sałatkowego
  • sól, pieprz
  • szczypta cukru


Młode ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Jeżeli mamy ziemniaki stare gotujemy w mundurkach i po ugotowaniu obieramy. Ziemniaki kroimy w cienkie plasterki i układamy w salaterce.
Mieszamy ocet z musztardą, solą, pieprzem, cukrem i olejem. Łączymy z gorącym bulionem. Tak przygotowanym sosem zalewamy ziemniaki. Całość zasypujemy pokrojoną w piórka czerwoną cebulą, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny.
Po tym czasie obieramy ogórki, myjemy rzodkiewkę. Jedno i drugie kroimy w plasterki. Szczypiorek drobno kroimy a jajka kroimy w ćwiartki. Składniki mieszamy z ziemniakami i na koniec sałatkę doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.
Sałatkę podajemy mocno schłodzoną.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...