niedziela, 18 maja 2014

Tarta z jabłkami i rozmarynem

W moim balkonowym ogródku rozmaryn kusi zapachem. Dzisiaj do popołudniowej kawy zagościł w towarzystwie jabłek i cynamonu w tarcie.


Składniki na ciasto:
  • 350 g mąki
  • 50 g cukru
  • 1 łyżka posiekanych igieł rozmarynu
  • 170 g zimnego masła
  • 120 ml zimnej wody
Sypkie składniki łączymy z zimnym masłem. Po połączeniu składników ciasto podlewamy partiami wodą i zagniatamy do powstania jednolitego gładkiego ciasta. Ciasto dzielimy na 2 części (1/3 i 2/3). Każdą z części zawijamy w folię spożywcza i odkładamy do lodówki na godzinę.

Składniki na nadzienie:
  • 1,5 kg jabłek
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 torebka cukru waniliowego
Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki a potem w drobną kostkę. Zalewamy sokiem z cytryny i zasypujemy cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem. Składniki mieszamy żeby jabłka obtoczyły się sypkimi składnikami.

Dodatkowo:
  • masło
  • bułka tarta
  • 1 jajko
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżka brązowego cukru
Formę do tarty smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C.

Większy kawałek cista układamy pomiędzy 2 kawałkami folii spożywczej  i rozwałkowujemy na okrąg większy niż średnica tortownicy. Zdejmujemy 1 kawałek folii i posługując się drugim umieszczamy w tortownicy. Dociskamy delikatnie ciasto do formy, zdejmujemy 2 kawałek folii i przy pomocy wałka usuwamy zbędne ciasto. Wykładamy jabłka na ciasto. 
Mniejszy kawałek cista rozwałkowujemy na grubość ok 3 mm i kroimy na paski o szerokości 1,5-2 cm.
Paski układamy na cieście tworząc kratkę.
Jako mieszamy z wodą i przy pomocy pędzelka smarujemy ciasto. Posypujemy cukrem i pieczemy
1 godzinę



Prześlij komentarz
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...