sobota, 3 maja 2014

Szparagi po polsku pod czosnkową kołderką

Jak wszyscy to i babcia też :) Sezon na szparagi i u mnie ogłaszam za otwarty

Składniki:

  • pęczek szparagów
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 drobno posiekany ząbek czosnku
  • sól 

Szparagi obieramy i odłamujemy zdrewniałe końcówki. Nie wyrzucamy obierek tylko gotujemy je przez kilka minut z dodatkiem soli. Do powstałego wrzącego wywaru wkładamy szparagi i gotujemy 7-10 min. W między czasie na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy czosnek. Podsmażamy i dodajemy bułkę tartą. Zrumieniamy. Szparagi posypujemy pokruszonym jajkiem i polewamy aromatyczną bułką.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...