niedziela, 18 maja 2014

Szarpany gulasz wieprzowy

"Nawet sobie nie wyobrażasz jakie to dobre"-takiego sms'a wysłałam do mojego P. gdy wyciągnęłam ten gulasz z piekarnika.


Składniki: 
  • 2 kg łopatki
  • 1,5 szklanki octu winnego
  • 1/2 szklanki sosu sojowego
  • 1/2 szklanki cukru muscovado 
  • 3/4 szklanki sosu barbecue (przepis tutaj)
  • 0,5 l ciemnego piwa
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 0,5 łyżeczki zmiażdżonych ziaren kolendry
  • 0,5 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki


Mięso myjemy i wkładamy do garnka lub gęsiarki (nadającej się do piekarnika). Z pozostałych składników robimy sos, którym zalewamy mięso. Wkładamy do nagrzanego do 160 stopni C piekarnika i pieczemy 3 godziny. Po tym czasie z sosu wyjmujemy mięso i przy pomocy 2 widelców szarpiemy mięso na wiórka które ponownie wrzucamy do sosu żeby nabrały jeszcze więcej smaku.
Podajemy z bagietką bądź chlebkiem kolendrowym (przepis tutaj ).


Prześlij komentarz
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...