niedziela, 18 maja 2014

Skrzydełka w winno-pomidorowym sosie

To danie jest tanie, proste i bardzo aromatyczne. Jest idealne na letnią kolację.


Składniki:
  • 2,5 kg drobiowych skrzydełek
  • 4 jajka
  • bułka tarta
  • olej
  • 1 szklanka octu
  • 5 szklanek wody
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka pasty pomidorowej
  • 2 cebule
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe


Skrzydełka myjemy, odcinamy lotki (wyrzucamy) i kroimy na 2 części. Gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Po ugotowaniu skrzydełka odcedzamy i studzimy. Wystudzone maczamy w  rozmąconym jajku, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoto. 
W tym czasie przygotowujemy marynatę. Do garnka wlewamy ocet i wodę. Dodajemy cukier, sól, ziele angielskie, liście laurowe i pokrojoną w piórka cebulę. Gotujemy. Gdy marynata zawrze dodajemy koncentrat pomidorowy i pastę pomidorową. Zagotowujemy ponownie. 
Skrzydełka układamy w dużym szklanym naczyniu (możemy układać również w słoikach), zalewamy gorącą marynatą. Odstawiamy do wystygnięcia a potem wstawiamy co najmniej na 12 godzin do lodówki.  W tym czasie smaki przechodzą do mięsa dzięki czemu jest bardzo aromatyczne i soczyste. Podajemy na zimno.



Prześlij komentarz
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...