niedziela, 4 maja 2014

Sałatka z orzo, kozim serem i szparagami

Jednak kupiłam za dużo szparagów.Dzisiaj musiałam coś z nimi zrobić bo szkoda. Powstała sałatka typu "śmieciowa".

Składniki:

  • 20 dag makaronu w kształcie ryżu (orzo)
  • 10 szparagów
  • 1 ogórek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 opakowania sałatkowego sera koziego
  • kilka sztuk pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • 2 łyżki płatków migdałowych

Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Szparagi obieramy. Na wrzątek najpierw wrzucamy pokrojone w 2 cm kawałki łodygi. Gotujemy 5 min. Dorzucamy główki szparagów i gotujemy dodatkowe 3 min. Makaron i szparagi studzimy. 
Z obranego ogórka usuwamy nasiona i kroimy w drobną kostkę. Czosnek wyciskamy przez praskę. Pomidorki kroimy na ćwiartki. Parmezan ścieramy. Kozi ser sałatkowy kroimy w kostkę. Składniki łączymy ze sobą. Sałatkę podajemy posypaną uprażonymi płatkami migdałowymi

Prześlij komentarz
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...