niedziela, 18 maja 2014

Placuszki podwójnie kolendrowe


Gdy gotujemy curry bądź jakiś pyszny gęsty sos można to podać z chlebkami naan bądź własnie z takimi kolendrowymi


Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki gęstego jogurtu
  • garść posiekanej świeżej kolendry
  • gruba sól morska
  • masło klarowane
W misce łączymy ze sobą mąkę, sól, proszek do pieczenia, zmiażdżone ziarna kolendry i jogurt. Gdy składniki się połączą wyjmujemy ciasto na blat i zagniatamy ok 2 min. dodając mąkę jeżeli ciasto będzie zbyt kleiste. Ciasto odstawiamy przykryte folią spożywczą na 30 min żeby odpoczęło. Po tym czasie dzielimy ciasto na 4 części i rozwałkowujemy na podłużne placuszki grubości ok 0,5 cm.
Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła klarowanego. Gdy będzie gorące wkładamy placek. Smażymy z jednej strony 4 min. a potem z drugiej strony dodatkowe 2 min. Tak smażymy wszystkie placki. 
Posypujemy obficie pokrojoną świeżą kolendrą i posypujemy grubą solą morską.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...