piątek, 2 maja 2014

Maślankowe ciasto z rabarbarem

Ciasto jest bardzo wilgotne i nadaje się praktycznie do wszystkich owoców. Najczęściej piekę je ze śliwkami ale z rabarbarem też wyszło całkiem niezłe :)


Składniki:

na ciasto
  • 2 jajka
  • szklanka cukru
  • szklanka maślanki
  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju
na kruszkonkę
  • 10 łyżek cukru
  • 10 łyżek oleju
  • 10 łyżek mąki
na rabarbar
  • ok 1 kg rabarbaru
  • 1 szklanka cukru

Rabarbar obieramy i kroimy w 1-2 cm kawałki. Na patelni zasypujemy cukrem i dusimy przez chwilę (ok 10 min) mieszając aż rabarbar puści sok. Przelewamy przez sito i pozostawiamy do odcieknięcia.

Jajka ubijamy c cukrem na pulchną masę i ciągle ubijając wlewamy maślankę, olej. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Składniki dokładnie mieszamy.

Formę do pieczenia (duża blacha) smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wylewamy ciasto a na nie wykładamy rabarbar.

Robimy kruszonkę mieszając ze sobą w miseczce składniki. Kruszonkę skubiąc palcami wykładamy na rabarbarze. 

Ciasto pieczemy 40-45 min w temperaturze 200 stopni.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...