sobota, 3 maja 2014

Liście laurowe


Liść laurowy znamy również jako ziele laurowe, wawrzyn czy liść bobkowy. Ma dość przyjemny korzenny zapach i gorzkawy smak. Liście najlepiej dodawać w całości do potraw jednaj można do niektórych dań używać wyciągu z liści bądź liście zmielone. Aby owe wspomagają trawienie dlatego dodawane są do ciężkich tłustych potraw. 
Liście laurowe idealne są do marynowania grzybów, śledzi i ogórków. Stosujemy je także do kwaszenia np. kapusty. 
Stosowane są do:
  • peklowania mięs
  • pasztetów
  • gulaszu
  • zupy grochowej/fasolowej
  • kapuśniaku, barszczu czerwonego, zupy ziemniaczanej, krupniku i wielu innych zup
  • przyrządzania sosów i galaret
  • potraw z dziczyzny
  • ryb
Należy pamiętać aby przed podaniem dania usunąć liście. Potrawa może stać się gorzka a liść sam w sobie nie nadaje się do jedzenia.

Prześlij komentarz
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...