niedziela, 25 maja 2014

Kurczak pieczony z 40 ząbkami czosnku

Czosnek pieczony w łupinach jest pyszny, jest niezwykle słodki i delikatny. 
Dobre mięso, aromatyczny czosnek i świeże zioła wystarczą do stworzenia prostego, aromatycznego dania.


Składniki:
  • 5 główek czosnku
  • kurczak
  • 4 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 3 liście laurowe
  • kieliszek białego wytrawnego wina



Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni C. Kurczaka myjemy dokładnie i porcjujemy. Czosnek rozdzielamy na ząbki ale nie obieramy. Kurczaka smarujemy dokładnie tłuszczem, obsypujemy solą i pieprzem. Układamy wszystko w brytfannie do pieczenia. Na wierzchu kładziemy liście laurowe i całe gałązki tymianku. Dolewamy wino i pieczemy ok 1,5 godziny.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...