sobota, 24 maja 2014

Fusilli z tuńczykiem w sosie cytrynowym

Idealne danie na szybki obiad. Idealne dla wielbicieli cytryn.


Składniki:
  • 60 g masła
  • 300 ml gęstej śmietany
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 400 g makaronu fusilli (świderki)
  • 200 g osączonego i rozdrobnionego tuńczyka z oleju z puszki
  • sól, pieprz
  • szczypta wiórków papryczki chilli
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • paseczki skórki cytrynowej do przybrania


Do rozpuszczonego na patelni masła dodajemy śmietanę i sok z cytryny. Smażymy 2-3 minuty aż sos zgęstnieje. Dodajemy skórkę cytrynową i papryczkę chilli w wiórkach.

Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z opisem na opakowaniu. Odcedzamy i dodajemy do sosu na patelnię.
Dodajemy tuńczyka i mieszamy z sosem  starając się aby ryba się nie rozpadła.
Solimy i pieprzymy do smaku. Danie podajemy posypane natką pietruszki i przybrane paseczkami skórki cytrynowej.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...