sobota, 24 maja 2014

Ciasto kukurydziane z rumem


Składniki:
  • 20 dag mąki kukurydzianej
  • 20 dag cukru
  • 10 dag mąki pszennej
  • 10 dag masła
  • 5 jajek
  • 4 łyżki soku pomarańczowego
  • 4 łyżki rumu
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • masło do nasmarowania formy
Masło ucieramy z cukrem na gładką masę i ciągle ucierając dodajemy kolejno po jednym jajku.  Dodajemy obie mąki i proszek do pieczenia. Mieszamy i dodajemy po łyżce rum i sok. Na koniec do ciasta dodajemy skórkę z pomarańczy. 
Do wysmarowanej tłuszczem formy keksowej przekładamy ciasto i pieczemy  około 1 godziny w 190 stopniach C.




Prześlij komentarz
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...