niedziela, 18 maja 2014

Ciasteczka z orzeszkami ziemnymi prawie jak od Buczka


W Krakowie w Piekarni Buczka moja koleżanka G. kupuje przepyszne ciasta z orzeszkami ziemnymi lub ziarnami dyni. Postanowiłam upiec podobne. Niestety są tylko podobne co nie znaczy nie pyszne :)



Składniki:
  • 25 dag mąki
  • 15 dag zimnego masła
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki białego cukru
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 30 dag orzeszków ziemnych
Mąkę, masło, jajko, cukier puder, cukier waniliowy, sól i 5 dag zmielonych orzeszków zagniatamy w ciasto które schładzamy w lodówce przez 30 min. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość do 5 mm i wycinamy kółka 4-5 cm. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 15 min w temperaturze 175 stopni C. Ciastka wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Biały cukier wrzucamy do rondelka i na małym ogniu podgrzewamy do momentu aż cukier się rozpuści. Dodajemy masło i syrop klonowy. Podgrzewamy jeszcze chwilę do połączenia składników. Wsypujemy pozostałe orzeszki (25 dag) i mieszamy żeby pokryły się karmelem.
Ciepłą masę nakładamy łyżeczką na ciastka. Odstawiamy do stężenia.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...