piątek, 2 maja 2014

Botwinka z koperkiem

Nadeszła najlepsza dla mnie kulinarna pora roku. Dzisiejsza wizyta na bazarze skończyłaby się małym bankructwem i pełną lodówką jarzyn. Na szczęście postawiła dość daleko samochód co było głównym jak nie jedynym powodem opamiętania w szale warzywnych zakupów. 
2 piękne pęczki botwinki i pachnący koperek zamieniłam dzisiaj w przepyszną wiosenną zupę.


Składniki:
  • żeberko mięsne ok 50 dag
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 2 pęczki botwinki
  • 1 pęczek koperku
  • 3-4 łyżki śmietany



Z żeberka i jarzyn gotujemy bulion. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy mięso będzie miękkie dodajemy drobno pokrojone buraczki razem z poszatkowanymi łodygami i liśćmi. Gotujemy ok 15 min do momentu aż buraczki zmiękną. Zaprawiamy zupę śmietaną. Gotujemy jeszcze przez chwilę. Wsypujemy posiekany koperek.
Zupę podajemy z jajkiem i ziemniakami .



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...