niedziela, 13 kwietnia 2014

Szarlotka mamy Halinki

Bardzo proste ciasto. Przypomina mi smaki dzieciństwa a przepis oczywiście od mamci :)



Składniki:
  • 1,5 kg jabłek
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 margaryna
  • 1 szklanka cukru
  • 1.4 szklanki mleka
  • 4 jajka

Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia mieszamy w misce. Do garnuszka wkładamy margarynę cukier i mleko. Gotujemy do momentu rozpuszczenia margaryny i połączenia składników. Gorącym zalewamy sypkie składniki i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia.
W tym czasie obieramy jabłka i ścieramy na grubych oczkach. Zesmażamy z cynamonem.
Gdy ciasto wystygnie dokładamy 4 żółtka i pianę z 4 białek. Ciasto dzielimy na 2 części. Na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą dużą blachę wylewamy 1/2 ciasta. Podpiekamy 10 min w temperaturze 160 stopni C. Wykładamy uprażone jabłka i wylewamy pozostałą część ciasta. Pieczemy jeszcze jakieś 30-35 min w temperaturze 160 stopni C.

Szarlotka najlepsza jest po prostu posypana cukrem pudrem choć można ją podać również na ciepło z bitą śmietaną.



Prześlij komentarz
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...