niedziela, 27 kwietnia 2014

Pęczak z chorizo i kiełbasą wiejską



Składniki:

  • 1 szklanka pęczaku
  • 15 dag kiełbasy wiejskiej
  • 10 dag chorizo
  • łyżka oleju
  • strąk czerwonej papryki
  • 3 ząbki czosnku
  • sól 
  • pieprz
  • puszka pomidorów krojonych
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • szklanka pasty pomidorowej
  • papryczka chilli
  • papryka w proszku
Kaszę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 1-2 godziny.
Kiełbasę wiejska i kiełbasę chorizo kroimy i podsmażamy na oleju ok 5 min. Podlewamy niewielką ilością wody i dusimy ok 15 min pod przykryciem na wolnym ogniu. Dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę, drobno posiekaną papryczkę chilli i czosnek pokrojony w plasterki. Zalewamy pomidorami razem z zalewą, pastą pomidorową i dodajemy koncentrat. Doprawiamy solą, pieprzem i sproszkowaną papryką. Gotujemy ok 20 min.

Kaszę odcedzamy na sicie a potem w garnku zalewamy 2 szklankami wrzątku. Gotujemy ok. 20 min. Ugotowaną kaszę łączymy z sosem i podajemy posypaną tymiankiem.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...