sobota, 12 kwietnia 2014

Ognista sałatka w rytmie salsy



Pikantna sałatka pełna świeżego smaku, i zapachu. Podawana na chrupiących tortillach idealnie smakuje o każdej porze roku. Jednak z pachnącymi wiosennymi lub letnimi pomidorami smakuje najlepiej.

Składniki:
  • 2 czerwone papryki
  • 1 papryczka chili
  • 2 cebule
  • 4 pomidory
  • puszka czerwonej fasoli
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego
  • 1-2 łyżki keczupu
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • tabasco
  • słodka papryka
  • ostra papryka
  • pieprz cayenne
  • mielony kminek
  • sól

Cebulę i czosnek posiekać w drobną kostkę. Chili umyć i również drobno posiekać.
Na patelni na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę razem z czosnkiem i chili. Wlać ocet czerwony i chwilkę podsmażyć razem. Wystudzić. 
Papryki i pomidory bez pestek pokroić w kostkę. Fasolę z puszki wyłożyć na sito, przelać gorącą wodą i odsączyć.
Połączyć wszystkie składniki razem.
Doprawić papryką, kminkiem, tabasco, pieprzem cayene i solą. Posypać posiekaną natką pietruszki (jeżeli ktoś woli kolendry) i wymieszać z 1-2 łyżkami pikantnego keczupu.
Sałatkę podawać mocno schłodzoną na tortillach.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...