niedziela, 6 kwietnia 2014

Niedzielna zupa kukurydziana

Tradycja tradycją
rosół rosołem
ale czasem trzeba niedzielnej odmiany. Dzisiaj zupa kukurydziana.



Składniki:
  • pierś z kurczaka 1 sztuka
  • kostka bulionowa
  • łyżeczka vegety
  • masło 3 łyżki
  • olej 1/2 łyżki
  • mąka 2 łyżki
  • śmietana 18% 2 łyżki
  • kukurydza konserwowa 1 puszka
  • pieprz, sól
  • natka pietruszki 2 łyżeczki
  • grzanki 

Mięso gotujemy do miękkości w 3 szklankach wody. Dodajemy bulion w kostce oraz vegetę. Wywar przecedzamy a mięso kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy mąkę i smażymy 2 minuty. Wlewamy wywar i stale mieszając doprowadzamy do zagotowania. Dodajemy kukurydzę, mięso z kurczaka, pieprz i sól do smaku.
Zupę gotujemy jeszcze przez 5 minut na małym ogniu. Wlewamy śmietanę i mieszamy.

Zupę podajemy z dodatkiem grzanek i natki pietruszki.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...