wtorek, 22 kwietnia 2014

Krem z pyłku pszczelego

 Wiosną drzewa i kwiaty zaczynają kwitnąć a świat staje się kolorowy, pojawia się coraz więcej pszczół. Jest to dla niech okres "zbiorów". Oprócz miodu podstawowym pokarmem pszczół jest pyłek kwiatowy. Ten pierwszy to źródło pokarmu energetycznego, drugi to natomiast białko, tłuszcze, sole mineralne, witaminy, kwasy organiczne i hormony.
Pszczelarze przechwytują od pszczół część pyłku ponieważ jest on cennym produktem leczniczym
i odżywczym.

Składniki:
  • 1 łyżka pyłku pszczelego
  • 4 łyżki miodu
Składniki wymieszać ze sobą.
Zaleca się przyjmowanie pyłku pszczelego 3 razy dziennie ½ godz. przed jedzeniem w następujących dawkach:

  • dzieci 3-5 lat 10 gram pyłku,
  • dzieci 6-12 lat 15 gram pyłku,
  • dzieci powyżej 12 lat i dorośli 20 gram pyłku,
  • gdzie 1 łyżeczka to ok. 5 gram pyłku.

    Można oczywiście pyłek po prostu rozpuścić w wodzie ale według mnie to jest sposób dla odważnych :) Pyłek niestety nie jest zbyt smaczny.

    Właściwości pyłku pszczelego:
     Przede wszystkim są to właściwości odżywcze i odtruwające. Wzmacnia apetyt, reguluje przemianę materii co u osób otyłych może prowadzić do spadku wagi, wzmacnia organizm a także działa antyanemicznie poprzez zwieszanie czerwonych ciałek krwi. Pyłek osłania tkankę wątrobową przed zatruciem substancjami toksycznymi, a w przypadku zatrucia ułatwia wydalanie toksyn, podnosi odporność organizmu na zakażenia.
    Kolejnym rewelacyjnym efektem są działania antydepresyjne i uspokajające poprzez poprawę psychicznego samopoczucia człowieka, zmniejszenie nerwowości, rozdrażnienia. Co ważne wzmacnia system nerwowy osłabiony na skutek stresu lub przepracowania.
    Pyłek pszczeli ma również działania antyalergiczne, przeciwmiażdżycowe, antybiotyczne, regulujące trawienie, przeciwzapalne. Stosowany jest również przy leczeniu cukrzycy, poprawia wzrok a także wykorzystywany jest w kosmetyce ze względu na właściwości odżywiające, wzbogacające
    i odmładzające skórę.


    Informacje wykorzystanie w poście pochodzą ze strony Pasieka "Rostkowski" oraz z opowieści początkującego ale zapalonego pszczelarza (Łukasz czekam na zaproszenie do pasieki).



    Prześlij komentarz
    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...