sobota, 22 marca 2014

Maślano czosnkowe krewetki

Krewetki idealne na kolację we dwoje ale równie doskonale sprawdzą się na spotkaniu ze znajomymi. Danie często goszczące w moim domu w piątkowe lub sobotnie wieczory.




Składniki:
  • 60 ml oliwy z oliwek
  • 80 g masła
  • 1 drobno posiekana papryczka chilli
  • 6 drobno posiekanych ząbków czosnku
  • 20 dużych oczyszczonych krewetek
  • 60 ml białego wina
  • 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki


Na patelnię wlewamy oliwę i dodajemy masło. Wsypujemy drobno posiekane chilli i czosnek. Mieszając smażymy na małym ogniu ok. 3 min aż chilli i czosnek zaczną wydzielać zapach.
Dorzucamy krewetki które najpierw podsmażamy przez 3 min po jednej stronie. W tym czasie powinny się lekko zaróżowić i zbrązowieć. Po tym czasie krewetki obracamy na drugą stronę. Możemy teraz dolać wino. Gotujemy kolejne 4 min aż krewetki będą w całości ugotowane.
Po zdjęciu patelni z gazu dobrze przyprawiamy krewetki solą i pieprzem i posypujemy zieloną pietruszką.
Krewetki podajemy z bagietką ponieważ główny urok tego dania to moczenie pieczywa w aromatycznym maśle.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...