poniedziałek, 24 marca 2014

Domowy sushi bar

Sushi to mimo powszechnej opinii bardzo proste danie którego głównym sekretem jest ryż.




Ryż
Ryż gotujemy co najmniej na godzinę przed przygotowaniem sushi. Najpierw należy go bardzo dokładnie wypłukać żeby pozbyć się zgromadzonej na ziarenkach skrobi i odsączyć. Ryż zalewamy wodą w proporcji 1 szklanka ryżu-1,2 szklanki wody. Gotujemy ryż do wrzenia potem zmniejszamy gaz do minimum przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy jeszcze 10 min. Po tym czasie odstawiamy garnek na 10-15 min pamiętając by nie zdejmować pokrywki.
Sos do ryżu
Składniki na 1/2 kg ryżu:

  • 7 łyżek octu ryżowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 3 łyżki cukru
Składniki wymieszać ze sobą tak aby cukier się rozpuścił i zalać powstałym sosem letni ryż. Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Ostawić ryż aby wystygł do temperatury pokojowej.


Dodatki:
  • listki nori czyli listki alg morskich
  • chrzan wasabi
  • papryka
  • awokado
  • marchewka
  • ogórek świeży
  • łosoś wędzony (krewetki, kawior, surimi)
  • czarny sezam



Na środku maty bambusowej kładziemy listek nori na którym układamy ryż pozostawiając marginesy. Przez całą długość ryżu smarujemy cienkim paskiem chrzanem wasabi, potem układamy wybrane przez siebie dodatki pokrojone w słupki: łosoś, marchewka, ogórek świeży, papryka. Dodatki przykrywamy cienko pokrojonymi awokado i przy pomocy maty zawijamy całość w rulon, dość mocno dociskając. Odkładamy powstałe rulony na kilka chwil a potem kroimy na 7-8 równych części.
Możemy zrobić również odwrócone sushi postępując analogicznie ale na macie najpierw rozkładamy ryż, na którym układamy nori i pozostałe dodatki. Powstały w ten sposób rulon możemy obtoczyć np. w czarnym sezamie.
W oddzielnych miseczkach podajemy marynowany imbir oraz sos sojowy wymieszany z wasabi.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...