sobota, 22 marca 2014

Chrzan wielkanocny

Chrzan na który przepis zdradziła mi kiedyś teściowa obowiązkowo pojawia się na wielkanocnym stole. Delikatnie słodki, delikatnie chrzanowy. Idealny dodatek do wielkanocnych wędlin i jajek.



Składniki:
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki octu
  • 3 łyżki cukru
  • 3 jajka
  • mały słoiczek chrzanu (180g)
Wodę, ocet i cukier mieszamy i gotujemy. Gdy cukier się rozpuści i całość zacznie wrzeć wlewamy jajka wcześniej wybite do miseczki. Zmniejszamy płomień gazu i delikatnie mieszamy co jakiś czas aby jajka się ścinały. Można utworzyć jednolitą gładką konsystencję ja jednak preferuję gry widać kawałki ściętego białka. Po kilku minutach gdy jajka całkiem się zetną dodajemy chrzan ze słoiczka i mieszamy gotując jeszcze przez chwilę.

Przygotowanie w Thermomix
  • 3 łyżki wody (45 g)
  • 3 łyżki octu (45 g)
  • 3 łyżki cukru (65 g)
  • 3 jajka
  • mały słoiczek chrzanu (180g)
Do naczynia miksującego wlewamy wodę, ocet oraz wsypujemy cukier.
Gotujemy 3 min / 100 st./ obr 3.
Dodajemy 3 jajka i ponownie gotujemy 3 min / 100 st./ obr 3.
Dodajemy chrzan i gotujemy 2 min / 100 st./ obr 3.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...