sobota, 22 marca 2014

Boczek długo pieczony

To co gości u mnie w kuchni bardzo często wynika z tego co ciekawego i świeżego dostanę w sklepie. Dzisiaj przepis na boczek który idealnie sprawdza się jako pyszna aromatyczna domowa wędlina.




Składniki:
  • 2,5 kg boczku
  • 6 ząbków czosnku
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • rozmaryn, majeranek i tymianek po 1/2 łyżeczki
  • papryka słodka 1 łyżeczka
  • 4 cebule pokrojone w piórka
  • oliwa
Boczek myjemy i dobrze osuszamy. Skórkę bardzo ostrym nożem nacinamy tak aby powstała kratka.
W moździerzu przyprawy i czosnek ubijamy na jednolitą masę, dodajemy tyle oliwy żeby powstała dość gęsta masa. Powstałą marynatą nacieramy boczek ułożony w brytfannie w której będzie pieczony dokładnie z każdej strony. Obkładamy pokrojoną cebulą i odstawiamy na ok 1 godzinę do lodówki. Pieczemy w temperaturze 120-130 stopni C bardzo długo. Przy tej wadze boczku piekłam go 4 godziny obracając dwukrotnie w trakcie pieczenia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...